Les actualités - Eurovision - Croatie
HRVATSKA 2019: Pet minuta s Lukom Nižetićem
Imprimer  
Publié le 13 Février 19 à 21h50  Par Dav
Kao što već znate, Dora, tj. hrvatski izbor za pjesmu Eurovizije, vratit će se ove subote nakon nekoliko godina odsutnosti. Ovo je savršena prilika da naši posjetitelji saznaju nešto više o umjetnicima iz Hrvatske koji nisu toliko poznati u Francuskoj i drugim zemljama francuskog govornog područja.

Ovaj kratki niz intervjua započinjemo s Lukom Nižetićem! Rođen 12. kolovoza 1983. u Splitu, ovaj pjevač je redovit na festivalima, uključujući i Doru, na kojoj je sudjelovao tri puta (2003., 2005. i 2007.). Do sada je izdao 5 studijskih albuma, ali njegova karijera je bogata mnogim drugim iskustvima, među kojima je i uloga u kazališnoj predstavi 'Aladin i čarobna svjetiljka', kao i nekoliko voditeljskih angažmana (Pun p'jat, RTL Zvjezdice, Prijatelji...). Osim toga, Luka je pobijednik show-a "Ples sa zvijezdama" (2007.) i hrvatskog Celebrity Masterchef-a (2014.). Sve u svemu, vrlo lijepa karijera!

Intervju je realiziran na hrvatskom jeziku zahvaljujući našem novinaru Davidu. Postoji i francuska verzija intervjua koju možete pročitati ovdje.

Zdravo! Što te je potaknulo da se prijaviš i da pošalješ pjesmu na konkurs?

Nije bilo planski. Dva dana do isteka roka za predaju pjesama podsjetio sam Branimira na pjesmu radnog naziva 'Rum tam tejo' spomenuvši mu da bi ju mogli poslati na Doru jer mi se učinila idealna za takvo natjecanje - moderna, nabrijana, pamtljiva, energična, plesna i posve drugačija. Kako smo ju imali samo u demo verziji pretpostavljao sam da će mi odgovoriti kako nemamo dovoljno vremena za dovršiti ju, no u dva dana uspjeli smo je izaranžirati, otpjevati, smiksati i masterizirati. Sad smo tu gdje jesmo, na Dori.

Na Dori si već sudjelovao više puta. Kako će se ova godina razlikovati od tvojih prethodnih sudjelovanja?

Vraćam se nakon 12 godina, posljednji put sam bio s pjesmom "Pusti me u san", 2007. godine! Nekako sam nostalgično vezan prema samoj manifestaciji jer sam na njoj izveo i pjesmu "Proljeće" koja mi je otvorila za dalje puno lijepih stvari. Svaki moj nastup na Dori bio je posve drugačiji od onog prethodnog pa tako ovaj put donosim opet nešto novo, svježe, nešto što publika od mene još nije vidjela.


Što misliš o povratku Dore? Da li te za ovaj festival vežu posebno lijepa sjećanja?

Jako mi je drago da se Dora vraća, a vidim da i publika odlično reagira na njezin veliki povratak. Vežu me jako lijepe uspomene. U to vrijeme Dora je bila odličan poligon za mlade glazbenike, da ih šira javnost upozna i da im se pjesme ispromoviraju, nadam se da će i ostati tako. Vikend u Opatiji je svima godio, bile su to dobre i opuštene zabave u lokalnim barovima, puno smjeha, plesa, pjesme i ludih tuluma.

Kako je došlo do suradnje s Branimirom Mihaljevićem koji je napisao tvoju pjesmu "Brutalero"?

S Branimirom radim već neko vrijeme i imamo iza sebe već četiri odlična singla, ali ovo ništa nije bilo planski. "Brutalero", pjesma koju potpisuju Branimir i Mario Mihaljevići, drugačija je od svega što sam do sada snimio. Napisana je jezikom koji ne pripada ni jednom govornom području i bit će prepušteno ljudima da ju "pročitaju" na način kako ju osjećaju i čuju.

Iskusni lisac Marijo Mihaljević,  koji iza sebe već ima povijest Eurosonga s obzirom da je potpisnik teksta Danijelove pjesme "Džuli" (Jugoslavija 1983.), vrlo se intelignetno poigrao asocijacijama i riječima za koje misliš da razumiješ, da ništa ne znače, a zapravo su toliko prepoznatljive. Oni koji su je čuli kažu da ulazi u uho na prvu i da je catchy.

Kako bi opisao svoju natjecateljsku pjesmu koristići samo tri riječi?

Imam samo jednu - brutalna!

Kakav nastup možemo očekivati od tebe na Dori?

Spektakularan! Angažirao sam tim ljudi koji vrijedno rade na nastupu. Larisa Lipovac je redateljica i koreograf, a zajedno smo osmislili koncept i estetiku nastupa. Aleksandar Rapaić radi posebne prateće animacije, a za kostime su zaduženi Elfsi. U Opatiji će mi se pridružiti i dvije genijalne plesačice, Mirna Gaberšnik i Petra Hajduk koja je u zadnje vrijeme vrlo angažirana van naših granica, gdje ju možemo gledati u posljednjem spotu Sam Smitha. Nastup će se naslanjati na pop art estetiku, gdje ćemo se poigravati s imageima popularne kulture, te se igrati s elementima stvarnog i animiranog.

Da li si pratio Eurosong posljednjih godina i da li imaš omiljenu pjesmu s tog natjecanja?

Naravno da sam pratio, pa tko bi lud propustio Eurosong. Kada je 1989. pobjedila grupa Riva s pjesmom "Rock me", tada sam imao 6 godina, nagovorio sam baku Vjeročku da posalje pismo Emiliji Kokić, pjevačici grupe. U pismu sam joj izjavio ljubav i čestitao na pobjedi, a nedugo nakon toga dobio sam i odgovor. Skoro sam umro od sreće. Žao mi je da nisam sačuvao pismo da ga pokažem Emiliji. Ok, jasno je da je "Rock me" definitvno pobjednica, a od ostalih, novijih izdvoijo bih "Euphoria", "Toy", "Molitva", a od starijih, "Waterloo"!

Slogan ovogodišnjeg Eurosonga je "Dare to Dream" (Usudi se sanjati). Koji je tvoj najveći san?

Živim svoj san. Volim, voljen sam, radim što želim, slobodan sam i ne treba mi više ništa.


Ovom prilikom željeli bismo se beskrajno zahvaliti Emi Gušavac koja je omogućila realizaciju ovog intervjua, kao i Luki Nižetiću na dostupnosti i detaljnim odgovorima! Luku možete pratiti na njegovim službenim YouTube, Facebook i Instagram stranicama.

Ove subote, Luka nastupit će pod rednim brojem 8 na Dori. Sretno! :)
Les dernières actualités - Croatie
Eurovision 2019 À l\'affiche ce soir : CROATIE 2021 - DORA 2021 - Finale nationale
© Luka Nižetić
Croatie
Les réseaux sociaux


Les événements futurs
04/12
Estonie 2022 :
3e quart-de-finale
05/12
Bulgarie 2022 :
Présentation de la chanson
06/12
Tchéquie 2022 :
Annonce des Finalistes
11/12
Estonie 2022 :
4e quart-de-finale
13/12
Eurovision Junior 2021 :
Fête d'Ouverture
15/12
Italie 2022 :
Sanremo Giovani - Finale
16/12
Tchéquie 2022 :
Annonce du représentant
19/12
Eurovision Junior 2021 :
Grande Finale
27/12
Albanie 2022 :
1re demi-finale

© Eurovision-fr.net - 1999-2021 - mentions légales